Olosuhteet

4.11.2017

Tämän kertainen blogini käsittelee aihetta, onko olosuhteilla merkitystä menestymiseen? Maailman parhaista kestävyysjuoksijoista monet ovat Kenialaisia. Kenia kuuluu alhaisen tulotason maihin ja väestöstä suurin osa saa toimeentulonsa maataloudesta. Kansallisen urheilun rakenteet ja resurssit ovat vaatimattomat ja kuitenkin Kenialaisia maailmanmestareita on lukuisia. Brasilian ghettojen äärimmäisen karuista oloista nousee maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen nuoria jalkapalloilijoita. Yksi esimerkki jalkapallon saralta on Islanti, joka ei varmasti sääolosuhteiltaan tarjoa maailman parhaita olosuhteita jalkapallolle, mutta silti maa menestyi hienosti vuoden 2016 EM-kisoissa ja putosi jatkosta vasta hävittyään jalkapallojätti Ranskalle puolivälierissä. Suomalainen nyrkkeilijä Tarmo Uusivirta on myös esimerkki poikkeuksellisesta menestyksestä. Uusivirta voitti aikanaan amatöörinyrkkeilyssä kaksi kertaa MM-hopeaa (vuosina 1978 ja 1982). Hän oli kotoisin Säynätsalosta. Tähän taustaan verrattuna voisi väittää, että olosuhteet eivät olisi absoluuttinen este menestymiselle.

Pilakuva jalkapallon EM- kilpailuiden alla vuonna 2016

Pilakuva jalkapallon EM- kilpailuiden alla vuonna 2016

Voisiko sitten Brasiliasta tulla maailman parhaimpia hiihtäjiä? Jos näkökulmaa vaihtaa näin radikaalisti, kysymys alkaa tuntua utopistiselta. Eihän siellä Brasiliassa ole edes lunta. Kuvitellaan kuitenkin, mitä voisi vaatia, että Brasilialaisesta tulisi maailman paras hiihtäjä? Tarvittaisiin ainakin paljon harjoittelua, joka voisi onnistua esimerkiksi rullasuksilla. Harjoittelu vaatisi myös matkustamista, jotta lumella pääsisi hiihtämään. Joku sinnikäs voisi myös muuttaa lumen perässä toiseen maahan ja sitä kautta luoda optimaalisemmat olosuhteet. Mitä pidemmälle ajattelua vie, niin itseasiassa ratkaisuja alkaakin löytyä. Tämäkin utopistinen ajatus voisi siis loppujen lopuksi olla mahdollista.

Fedor Emelianenko

Seuramme puheenjohtaja Jere Tontti on monesti viitannut omissa puheissaan siihen, että katsokaa youtubesta videoita millaisesta ympäristöstä Fedor Emelianenko nousi aikanaan maailman parhaimmaksi vapaaottelijaksi. Kieltämättä tuntui hurjalta, kun videot etsin käsiini, nähdä miten siellä kerrostalokämpässä patjapehmustetussa huoneessa väännettiin painia. Ei ollut viimeisen päälle olevaa palapelipattoa, mutta siitä huolimatta ukkoa kaatui Emelienkon käsittelyssä.

Feder Emelianenkon treeniolosuhteita

Feder Emelianenkon treeniolosuhteita

Kuka oli Roger Bannister?

Hän oli ensimmäinen ihminen, joka juoksi mailin alle neljään minuuttiin vuonna 1954. Sitä ennen uskottiin yleisesti, että alle neljän minuuutin mailin juokseminen on fysiologisesti ihmiselle mahdottomuus, mutta Bannister todisti uskomuksen vääräksi. Tämän jälkeen tuhannet ihmiset ja jopa yliopistourheilijat ovat pystyneet alittamaan alle 4min haamurajan. Roger Bannister onkin sanonut, että ”Oli mystinen uskomus, että sitä ei voi tehdä, mutta mielestäni se oli enemmän psykologinen este kun fyysinen este” (lähde: Mielen voima urheilussa). Kuinka paljon olosuhteet ovatkaan päämme sisäisiä?

Lotta Loikkanen

Keväällä 2017 thainyrkkeilytoimintaamme tuli mukaan thainyrkkeilyn ammattilaisten ja amatöörien maailmanmestari Lotta Loikkanen. Lotta oli muuttanut töiden perässä Tampereelta Nurmekseen. Thainyrkkeilyvuosien jälkeen hän oli nyrkkeillyt useita vuosia, mutta nyt hänellä oli syntynyt kaipuu palata takaisin thainyrkkeilyn pariin.

Olosuhdehaasteena voisi nähdä sen, että Nurmeksessa ei ole edes thainyrkkeilyseuraa.

Lottaa tämä ei ole estänyt harjoittelemasta. Hän hyödyntää lähellä olevia seuroja kehittyäkseen. Välillä hän käy treenaamassa Juuassa nyrkkeilyä, Joensuussa thainyrkkeilyä ja viikonloppuisin sparraamassa Tampereella tai jossain muualla päin Suomea. Hän myös aloitti vetämään treenejä Nurmeksessa, jotta voisi harjoitella lajia enemmän. Näistä olosuhteista usean thainyrkkeilyn välivuoden jälkeen SM-finaaleissa niukka tappio tänä vuonna on hyvä suoritus. Thainyrkkeilyn lisäksi Lotta ottelee nyrkkeilyssä ammattilaisena. Joku toinen olisi voinut heittää olosuhteiden takia hanskat naulaan.

Lotta Loikkanen SM-kilpailuissa 2017. Avustajina Jani Seppälä Tampereelta sekä allekirjoittanut. Hetki ennen kehään nousua

Lotta Loikkanen SM-kilpailuissa 2017. Avustajina Jani Seppälä Tampereelta sekä allekirjoittanut. Hetki ennen kehään nousua.

Harva kuitenkaan menestyy yksinään, joten tarvitaan saman tavoitteen eteen töitä tekeviä tyyppejä, jotta menestyminen on mahdollista. Maailman parhain jalkapalloilijakaan ei pääse pelaamaan Barceloonaan noin vain. Hänkin tarvitsee tarvitsee jonkinmoisia managereja, yhteistyökumppaneita tai valmentajia, jotka voivat auttaa häntä etenemään urallaan. Ensimmäinen virhe voisikin siis olla se, että kuvittelee, että yksin nämä jutut tehdään ja ei tässä muita tarvita. Olosuhteita kannattaa yrittää kehittää, jos ne eivät ole lähtötilanteessa vielä optimaaliset. Kannattaa myös hakea ympärilleen ihmisiä, joilla on omia tavoitteita edistävä, ei latistava, vaikutus. Ei ole itsestäänselvyys, että kaikki ympärillä olevat ihmiset, perhe ja ystävät mukaan lukien, suhtautuisivat kamppailulajeihin ymmärtäväisesti ja kannustavasti. Pitkän päälle on raskasta alituiseen perustella miksi harjoittelet tänäänkin, vaikka telkkarista tulisikin salatut elämät samaan aikaan tai voisi lähteä baariinkin. Lähellä olevien ihmisten tuki ja ymmärrys on tärkeää, mutta kaikkein tärkeintä on mielestäni se, miten näihin tilanteisiin suhtaudut. Mikä ikinä tavoitteesi onkaan, piirinmestaruus tai maailmanmestaruus, älä anna olosuhteiden päättää puolestasi.

Jaa höpinöitä muillekkin:

Tuure Routa Fight Promotion

Tuure Mutanen

Joensuulainen thainyrkkeilyvalmentaja, joka haluaa aina oppia lisää thainyrkkeilystä ja valmentamisesta